Baru-baru ni saya teringin nak makan cendawan goreng bersalut tepung. Tepung buatan sendiri atau omputeh panggil homemade mix flour gitu 🙂 Resipi ni saya tak sempat google, apply kan apa yang diajar oleh kenalan kami sewaktu kami ke Los Angeles dulu. Resipi asal ni beliau buat ayam goreng ala-ala KFC.
Mudah jer sebenarnya. Bahan-bahan ni saya main campak-campak sahaja tapi nanti saya buat anggaran sukatan supaya senang korang nak dapat gambaran macam mana nak buat resipi cendawan goreng rangup ni ye.
Bahan-bahan Cendawan Goreng Rangup
- Cendawan tiram
- 2 cawan tepung beras
- 2 sudu besar rempah sup
- 2 sudu besar rempah kari
- 1 sudu kecil garam atau secukup rasa
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam atau secukup rasa
Cara Membuat Cendawan Goreng Rangup
- Carikkan cendawan butang sekiranya saiz terlalu besar.
- Campurkan semua bahan serbuk tadi kecuali cendawan ke dalam bekas tertutup (tupperware) yang bersaiz sederhana. Bekas aiskrim 1 liter pun boleh.
- Goncangkan semua bahan serbuk tadi.
- Basuh cendawan dan toskan sekejap.
- Ambil cendawan yang masih basah tadi dan masukkan ke dalam bekas campuran tepung, rempah, lada hitam dan garam tadi.
- Tutup penutup bekas rapat-rapat.
- Goncangkan agar campuran tepung dan rempah dapat menyaluti cendawan secara sama rata.
- Goreng hingga garing.
- Dah siap! Boleh dihidangkan sebagai minum petang atau makan bersama nasi panas. Boleh jadi macam ayam kfc tau…hehehe
TIPS MASAKAN: Selepas 2-3 kali memasukkan cendawan, tambah sedikit tepung beras ke dalam bekas untuk mengelakkan adunan tepung menjadi masin.
Ini kerana garam yang mempunyai tekstur yang lebih besar dan berat berbanding tepung dan rempah, mudah tertinggal di dalam bekas. Nanti cendawan yang kemudian tu jadi masin plak.
Selamat mencuba. Resipi ni memang enak, cepat dan mudah disediakan.
Ingin mencuba produk Shaklee @ mendaftar ahli Shaklee?
Hubungi saya sekarang 🙂
Naimah Wahab
SMS/WhatApps: 019 – 937 7380
Shaklee ID: 1001144
lama tak rasa cendawan goreng mak..
titan recently posted…Komisen ke 21 dari Ashadee.com
alahai, syahdulah pulak….
anak manja mak eh? hehehe
Naimah Wahab recently posted…Selamat Hari Raya Aidil Adha
Boleh guna cendawan button tak?
Cendawan tiram tak wujud kat tmpt saya duduk nie.. tp cendawan button n cendawan lain2 banyak la.
Boleh jer try. Saya pernah makan cendawan butang ala-ala celup tepung jugak dulu. Sedap
Eh awak. Tak perlu letak air ea?
Tak, basuh, tos dan masukkan dalam tepung
Maksud saya air adun sekali dengan tepung?
Tak perlu air. Tepung yang melekat tu sebab cendawan masih lembab
Guna serbuk kari apa ya… Kari ikan atau ayam